top of page

Team NKA zet topprestatie neer op EK in Schweinfurt

Vrijdag 7 juni begon vroeg in de ochtend een heel avontuur voor enkele leden van Bushido Dojo uit Zevenbergen en een lid van Karateclub Noritsu uit Baarle-Nassau. Shihan Peter Fens, Sensei Elze Fens, Sensei Peter Vermaire, Senpai Jan van Beek, Senpai Kelvin Tienstra en Rob Tienstra stapten in een - speciaal voor de reis geregelde - Duitse bus om richting 'The 6th European Kyokushin Full Contact Karate Championship' in Schweinfurt (Duitsland) te rijden.


Door de files en een kleine omweg door het Beierse land duurde de heenreis ongeveer 7 uur. Hierdoor kon men meteen naar de weging die plaatsvond in het hotel waar bijna alle deelnemers sliepen. En deelnemers waren er genoeg: 140 karateka's uit landen als Zweden, België, Rusland, Nederland, etc. waren aanwezig, maar ook uit niet-Europese landen als Canada en Venezuela. Beide deelnemers van de NKA zaten goed op gewicht: Kelvin was met 78,2 kilo bij de heren middengewicht ingedeeld en Jan met 98,0 kilo bij de heren zwaargewicht. Nu kon men naar het motel net buiten het centrum reizen om daar de spullen te droppen en vervolgens te genieten van culinaire versnaperingen.

Kelvin zet z'n eerste EK op z’n naam De 21-jarige Kelvin uit Willemstad vecht nog maar enkele maanden mee bij A-toernooien voor de volwassenen, maar hij kan nu al zijn eerste Europese titel op zijn naam zetten! De eerste tegenstander van Kelvin was de Rus Ivan Kungurov. Een Russische opponent in de eerste ronde is nooit fijn, maar Kelvin ging hiermee uitermate goed overweg. Kelvin hield goed overzicht en wist te scoren met effectieve lowkicks, knietjes en stoten. De Rus raakte hierdoor enigszins geïrriteerd, maar kon het tij niet doen keren. Na 2 rondes werd Kelvin unaniem als winnaar verkozen. De Kazach Iliya Polyanitsa was de volgende tegenstander van Kelvin. Ook deze Oostblokker kon niet goed overweg met al het Bushido-geweld: na 2 minuten (en een waza-ari vanwege effectieve lowkicks) werd Kelvin als winnaar verkozen. In de halve finale trof Kelvin de Spanjaard Manuel Zafra. Deze Spanjaard liep hard van stapel, maar liep al snel op de knieën van de lange Nederlander. Hier wist hij geen raad mee, na 2 minuten werd Kelvin weer tot winnaar verkozen. Niemand minder dan Ruslan Sulyegov uit Kazachstan was Kelvin’s opponent in de finale. Deze lange Kazach had in de voorrondes een verpletterende indruk achter gelaten en stond klaar om de beker en titel van Europees kampioen mee naar huis te nemen. Deze ambitie werd echter abrupt verstoord door de Nederlandse karateka die hij tegenover zich had staan! In de tweede ronde moest de Kazach een knie op het hoofd en een voorwaartse trap op het bovenbeen incasseren: iets wat Kelvin een waza-ari opleverde. En dat niet alleen, na het einde van de partij mocht Kelvin zich een jaar lang Europees kampioen bij de All Japan Kyokushin Union noemen! Een hele prestatie, en gezien de leeftijd en ambities van Kelvin zullen er zeker nog meer titels volgen.

Jan op de tweede trede van het podium Senpai Jan van Karateclub Noritsu was samen met karateka's uit Zweden, Kazachstan en Roemenië bij de super zwaargewichten ingedeeld. Zijn eerste tegenstander was de Roemeen Milchis Ovidiu Stelian. Deze Roemeen kreeg echter niet de tijd om van het EK te genieten: na 1,5 minuut had Jan al twee keer een waza-ari gescoord en kon de Roemeen weer naar huis. De Kazach Vladimir Grinevetsky stond nu te trappelen om de Nederlandse karateka terug naar huis te sturen, maar niets was minder waard. Beide karateka's bestookten elkaar met krachtige been- en armtechnieken, na twee rondes van twee minuten was echter nog geen van beide tot winnaar verkozen. Ook de weegschaal zorgde niet voor een overwinning, vandaar dat een laatste ronde uitsluitsel moest bieden. In de allesbeslissende ronde had Jan duidelijk voordeel en wist hij de laatste Roemeense lucht uit de longen van Vladimir te persen. Na de derde ronde werd Jan unaniem tot winnaar verkozen. Hierdoor kon Jan als laatste de mat op tijdens het toernooi: in de finale trof hij weer een karateka uit Kazachstan. Deze was echter twee koppen groter dan de vorige en hij wist alle voorrondes voortijdig te beslechten. In de eerste ronde kwam Timur Raiymbekov er echter achter dat de Nederlander niet zo gemakkelijk was te verslaan. Het gevecht ging gelijk op, Jan wist zelfs bijna twee keer te scoren. De Kazach wist de leverstoot en achterwaartse trap echter 'weg te slikken', na de eerste ronde van 3 minuten werd er nog geen winnaar verkozen. In de tweede ronde wist Timur de druk echter op te hogen en zo de scheidsrechters te overtuigen. Timur werd Europees kampioen en Jan mocht een trede lager de beker, medaille en certificaat in ontvangst nemen van niemand minder dan Shihan Yoshikazu Koi (6e Dan).

NKA laat ijzersterke indruk na De twee NKA (Nederlandse Karate Associatie) deelnemers hebben hun mannetje gestaan tussen de karateka's van de All Japan Kyokushin Union. Met twee podiumplekken kon de Nederlandse delegatie met een tevreden gevoel huiswaarts keren. De ‘Autobahn’ werd 's nachts in een razendsnel tempo overwonnen waardoor iedereen vroeg in de zondagmorgen moe (maar voldaan) tussen de warme lakens kon gaan liggen.

5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page