top of page

Team NKA-IFK Nederland op het podium bij EK karate te Bulgarije

Op zaterdag 29 en zondag 30 november vond in Samokov te Bulgarije het IFK Open European Championship plaats. Vanuit Nederland was er een grote delegatie van deelnemers, coaches, scheidsrechters en toeschouwers naar het nabijgelegen skisportoord Borovets gereisd. Van de 8 deelnemers zijn er 4 op het podium geëindigd!


De Nederlandse delegatie reisde donderdag de 27e in drie verschillende groepen naar Bulgarije: één vanuit Amsterdam, één vanuit Brussel-Charleroi en één vanuit Dusseldorf. Aan het eind van de middag was iedereen aanwezig in hotel Rila dat mooi was gelegen tegen een besneeuwde skipiste. Er werd nog genoten van een Bulgaarse maaltijd en de vele faciliteiten die het hotel rijk was, zoals het zwembad, het stoombad, de sauna en de jacuzzi. De volgende dag stond de medische controle en de weging op de planning. Sommige deelnemers moesten daarom ’s ochtends nog snel een bezoek brengen aan de sauna, maar uiteindelijk was iedereen goed op gewicht.

3 x 3e prijs bij de jeugd Zaterdag was de toernooidag voor de junioren. Van team NKA-IFK Nederland moesten Sherilyn van Damme (Renshu), Naomi Verhagen (Renshu), Moreno van de Voort (Sushiho) en Ferry Wortman (Sushiho) ‘aan de bak’. Naomi moest als eerste de ‘tatami’ op, ze was uitgeloot tegen een Turkse tegenstander. Na een ronde van 2 minuten kwam ze al als winnaar uit de bus, 2 van de 4 hoeksscheidsrechters kozen voor Naomi als winnaar en 2 kozen voor een gelijke stand, de hoofdscheidsrechter koos uiteindelijk voor de Nederlandse karateka. In de opvolgende ronde kwam ze uit tegen een Bulgaarse en ook deze keer kwam Naomi als winnaar uit de bus na 2 rondes van 2 minuten. Tijdens haar volgende partije tegen een sterke Russische tegenstandster kreeg ze een welgeplaatste trap op haar heup te verduren, net de plek waar ze al enige tijd een blessure had. Helaas geen winst voor Naomi, maar wel een welverdiende derde plaats. Moreno van de Voort was uitgeloot tegen een Russische tegenstander die, net als z’n overige tegenstanders in de klasse 14-15 jarigen, een stuk groter waren. De Rus legde de druk al meteen hoog en Moreno moest in z’n achteruit. Helaas werd binnen een minuut een stoot op de keel beloond met een ‘Ippon’ (vol punt) en lag Moreno al snel uit het toernooi. Ferry Wortman had een sterke tegenstander uit Rusland waar hij 2 rondes van 2 minuten z’n handen vol aan had. Na deze 4 minuten werd gekeken naar het gewicht aangezien er geen beslissing was gevallen. Helaas was het gewichtsverschil te groot en verloor Ferry hierdoor de partij. Omdat de poule van Ferry maar uit 4 deelnemers bestond gebeurde dit allemaal in de halve finale partij, hierdoor kreeg hij aan het einde van de lange dag de beker voor de derde plek overhandigd. Sherilyn van Damme was ook uitgeloot tegen een zware tegenstandster uit Rusland. De partij verliep goed tot het moment dat Sherley een knie op de lever moest verduren. Dit resulteerde helaas in een verlies, maar aangezien ze de voorronde was vrijgeloot kreeg ze aan het eind van de lange dag de beker voor de derde plaats overhandigd.

Jan van Beek behaalt derde plek in de +90 klasse Zondag was het toernooi voor de volwassen deelnemers: Remco Koolhaas (Sushiho), Roel Noordman (Nintai), Kelvin Tienstra (Bushido) en Jan van Beek (Noritsu) hadden zich maandenlang voorbereid voor deze dag en konden nu hun kunsten vertonen. Priscilla Lambregtse (Sushiho) moest zich helaas op het laatste moment uitschrijven omdat ze vanwege een drukke periode niet fit genoeg was om deel te nemen aan het EK.

Remco mocht de spits afbijten in de lichtgewichtklasse tegen de Turk Abdullah Mingsar. Maar voordat iedereen het doorhad was de partij al weer afgelopen: Remco maakte het Abdullah erg zwaar waardoor al binnen een korte tijd de partij werd gewonnen met een ‘Ippon door een leverstoot’. Remco’s volgende tegenstander was de Libanees Hussein Wegby, ook deze partij werd door Remco overtuigend gewonnen. In de achtste finale was de tegenstander uit een ander hout gesneden: de Rus Marsel Mansurov (die uiteindelijk tweede is geworden) wist een ‘Ippon’ binnen te slepen met een razendsnelle ‘mawashi chudan geri’. Helaas geen podiumplaats voor Remco, maar wel een toernooi waar hij met opgeheven hoofd aan kan terug denken. Ook Kelvin Tienstra wist z’n eerste partij overtuigend te winnen in de middengewichtklasse, de Zwitser Roland Muller was een maatje te klein voor de lange karateka uit Willemstad. Al in de eerste ronde ging de Zwitser neer waardoor Kelvin in de volgende ronde uitkwam tegen de razendsnelle Bulgaar Ruslan Gladov. Kelvin gaf de Bulgaar geen ruimte aangezien z’n snelle benen al eerder een zware ‘knock-out’ hadden veroorzaakt bij een eerdere ronde, maar helaas wist Ruslan, net toen Kelvin opzij stapte, een welgeplaatste ‘jodan mawashi geri’ te maken waardoor Kelvin naar het canvas - en meteen ook uit het toernooi - ging.


Roel Noordman was enkele kilo’s afgevallen voor het EK en wist met z’n 88,3 kilo in de -90 kilo te vechten. Aangezien z’n eerste tegenstander niet aanwezig was schoof hij meteen door naar de kwartfinale waar hij de Bulgaar Aleksandar Yordanov trof. Aleksandar liet er geen gras over groeien en zette meteen veel druk op Roel. De partij ging gelijk op, maar na 2 rondes kozen de scheidsrechters toch voor de Bulgaar. Helaas ook geen prijs voor de 25-jarige Rotterdammer. Jan moest pas aan het eind van de middag de mat op aangezien zijn Turkse tegenstander niet was komen opdagen. Jan stond daardoor meteen in de halve finale bij de super zwaargewichten (+90 kilo). Z’n tegenstander was niet de minste, de Rus Nikolai Maslennikov. Beide heren begonnen aan de harde partij die uiteindelijk het maximale aantal verlengingen zou duren en een moeilijke beslissing voor de scheidsrechters opleverde. Harde stoten en lowkicks wisselden elkaar af en beide karateka’s gaven elkaar geen stro breed toe. In de laatste ronde (ensho-sen) moesten de scheidsrechters een winnaar kiezen, helaas was dit de Rus (die het toernooi uiteindelijk ook won). Omdat dit plaatvond in de halve finale mocht Jan aan het einde van de dag toch de beker voor de derde plek in ontvangst nemen. Tijdens de prijsuitreiking bleek wel hoe sterk de Russen waren tijdens het EK, in bijna iedere gewichtsklasse eindigden de Russen op de eerste en de tweede plek. Maandag was een relaxdag waarbij de leden van Sushiho in het hotel in Borovets bleven en de rest naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia ging om ‘de toerist uit te hangen’. Aangekomen in Nederland kan iedereen weer terugkijken op een succesvol en gezellig Europees kampioenschap.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page