top of page

Team NKA-IFK Holland met beker en extra Dan-graad naar huis na 'The 5th Cup of Europe'

Vrijdag 15 november vertrok een grote delegatie vanuit Nederland naar het Britse Crawley. Drie deelnemers, twee bondscoaches, vier scheidsrechter, één verzorger en een aantal toeschouwers keken al enkele maanden uit naar 'The 5th Cup of Europe', voorheen ook bekend als 'The British Open Kyokushin Knockdown Tournament'. En de groep karateka's ging niet met lege handen naar huis.


Begin september begonnen de selectietrainingen voor het toernooi. Gemiddeld twee keer per week vonden de intensieve trainingen plaats onder leiding van bondscoaches Sensei Stephano Blokland en Senpai Erwin Idema. Na enkele maanden werd de selectie bekend gemaakt: Senpai Priscilla Lambregtse (dames lichtgewicht), Senpai Kelvin Tienstra (heren middengewicht), Senpai Roel Noordman en Senpai Jan van Beek (heren zwaargewicht). Door een vervelende beenblessure moest Priscilla echter op het laatste moment afzien van het toernooi. Erg jammer aangezien ze nu haar Europese titel van vorig jaar niet kon verdedigen.

Senpai Jan ontvangt beker voor de derde plek van Hanshi Arneil Na een minder succesvolle Holland Oyama Cup was Jan van Beek (Karateclub Noritsu) gebrand op een podiumplaats in Engeland. In de eerste ronde trof de Baarlenaar Artur Nowacki van GBA IKKU. De Engelsman ging hard van stapel, maar Jan liet zich niet gek maken en blokte de technieken goed. Jan kreeg steeds meer grip op de partij en wist te scoren met zijn stoten en lowkicks. Artur trapte enkele malen op een blok en kreeg hier steeds meer last van. Nog voor het einde van de eerste ronde viel de Engelsman neer en moest hij door de EHBO van de tatami worden verwijderd.

De volgende ronde stond Jan oog-in-oog met de Rus Sergei Ermolin. Beide heren vochten erg bekeken en aan het einde van de eerste ronde kwam er nog geen winnaar uit de bus. In de verlenging ging de partij ook gelijk op, totdat Jan het tempo ging verhogen. De Rus kon het salvo aan stoten, lowkicks en hiza-geri's niet bijhouden en moest zo de winst aan zijn neus voorbij laten gaan.

De (grote) Rus Viacheslav Dzhality van IFK Moskou was Jan's volgende opponent, dit beloofde een spetterende partij te worden! Beide heren analyseerden elkaar goed en bestookten elkaar met welgeplaatste technieken. De Rus wilde veel naar voren werken maar liep hier steeds tegen de gedan hiza-geri's van Jan op. Ook wist Jan enkele goed geplaatste roll-over kicks op het gelaat van de Rus te plaatsen. De Rus wankelde, maar ging helaas niet neer. Na de tweede ronde kwam er geen winnaar uit de bus en er was ook niet voldoende gewichtsverschil om een winnaar aan te duiden. De tameshiwari moest nu uitkomst bieden. De Rus zou 5 planken breken met een empi (elleboog) techniek, Jan had echter 7 planken voor zich liggen. De Rus brak zijn planken en enkele luttele seconden later kwam het verlossende geluid van krakende planken: Jan mocht door naar de halve finale!

In deze halve finale trof Jan een oude bekende: de goedlachse Engelsman Malcolm Scott die vandaag z'n afscheidstoernooi vocht. Beide heren deden niet voor elkaar onder en na twee rondes was het nog steeds hike-wake. Weer moesten planken worden gebroken, nu met seiken (vuist). Malcolm brak succesvol vijf planken terwijl Jan z'n zes planken helaas niet juist wist te raken en de winst naar Malcolm moest laten gaan.

Aan het eind van de dag ontving de 31-jarige Baarlenaar de grote beker voor de derde plek uit handen van niemand minder dan Hanshi Steve Arneil.

Kelvin laat zien dat hij uit het juiste hout is gesneden Senpai Kelvin Tienstra van Bushido Dojo heeft een zeer succesvol jaar achter de rug waarbij hij veel titels op z'n naam wist te schrijven. De 22-jarige karateka was nu ook gebrand om in Engeland een podiumplaats te bemachtigen. In de eerste ronde was de karateka uit Willemstad uitgeloot, in de daaropvolgende ronde was z'n tegenstander de Duitse Ashihara karateka Robert Streigler. Deze Duitser zal echter nog lange tijd met een slecht gevoel terugkijken op deze partij. Kelvin zette de druk al erg hoog vanaf het begin van de partij en de Duitser kon hier niet mee overweg. Robert zag de Nederlandse knieën en lowkicks van de langbenige Kelvin op zich afkomen en kreeg al snel een waza-ari tegen vanwege een welgeplaatste lowkick op het bovenbeen. Daarna duurde het niet lang voordat de Duitser een mawashi chudan voor z'n kiezen kreeg en neer ging. Kelvin door op technisch knock-out na maar liefst 39 seconden! De volgende tegenstander van Kelvin was niet de minste: de zeer ervaren Daniël Sanchez uit Spanje. Beide karateka's speelde hun eigen spel op de tatami: Daniël voornamelijk met harde lowkicks en Kelvin met zijn snelle knieën. Na twee rondes was er nog geen winnaar, de planken moesten bepalen wie door mocht. Helaas wist Daniël twee planken meer te breken dan Kelvin, dit was dan meteen ook het einde van het toernooi voor de Nederlander. Kelvin kan echter zeer tevreden zijn met dit toernooi, het is weer een ervaring die kan worden meegenomen naar de vele toernooien die zullen volgen. En helaas won hij met de knock-out binnen 39 seconden geen prijs, deze ging naar een Russische dame die 4 seconden sneller een knock-out op haar naam wist te schrijven.

Roel verliest op planken van Russische kampioen De 24-jarige Roel Noordman van Nintai was samen met Jan bij de +80 kg. klasse ingedeeld. In de eerste ronde was Roel uitgeloot, daarna kwam hij uit tegen Daniël Saornil uit Spanje. In de eerste ronde ging het redelijk gelijk op, al kreeg de Spanjaard steeds meer last van de harde lowkicks van 97 kilo zware Roel. De scheidsrechters waren echter nog niet overtuigd en er was een tweede ronde nodig om een winnaar te kiezen. Roel liet dit zich niet ongemoeid en hij liet duidelijk zien dat hij de betere van de twee was. Roel door naar de laatste 8! In deze ronde trof Roel Nikolaiy Maslennikov van IFK Moskou. De twee zwaargewichten deden niet voor elkaar onder en twee rondes lang werd het publiek getrakteerd op een waar Kyokushin-spektakel! De scheidsrechters kozen voor een hike-wake, dus de planken moesten een beslissing maken. Roel koos voor acht planken, enkele meer dan zijn Russische opponent. De Rus wist echter de planken te breken, Roel z'n planken bezweken niet onder de Rotterdamse elleboog. Helaas lag Roel hiermee uit het toernooi.

Sensei Lloyd Lawson ontvangt 4e Dan Iedere editie van de British Open worden Dan-graden uitgedeeld aan leden van de IFK. Zo was Sensei Lloyd meer dan een jaar geleden aangedragen door de NKA voor z'n vierde Dan vanwege zijn actieve rol en prestaties binnen de karatebond. Zaterdag was het dan eindelijk zo ver, na 12 jaar de 3e Dan te hebben gedragen, kreeg hij uit handen van Hanshi Steve Arneil het certificaat voor de 4e Dan. NKA-IFK Holland kan weer met een zeer tevreden gevoel terugkijken op het toernooi. Het was weer een gezellige editie waar veel is gelachen, goed is gevochten en de NKA zich weer van haar beste kant heeft laten zien.


2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page