top of page

Senpai Roel derde en Senpai Jan bij de laatste 8 op KWU Wereldkampioenschap Kyokushin karate

Zaterdag 3 en zondag 4 oktober vond in het verre Khabarovsk, Rusland, het wereldkampioenschap van de Kyokushin World Union (KWU) plaats. Een WK waar meer dan 250 karateka’s van over de gehele wereld aan deelnamen, zo ook Senpai Jan van Beek en Senpai Roel Noordman van Nintai Dojo. Onder begeleiding van bondscoach Sensei Stephano Blokland wist de delegatie een prachtige podiumplaats te behalen!De voorbereidingen waren al enkele maanden aan de gang toen Roel en Jan kregen te horen dat ze waren geselecteerd voor respectievelijk de -95 kilo en + 95 kilo klasse. Hierbij een verslag van hun Kyokushin karate avontuur aan de andere kant van de wereld

Dag 1: Schiphol-Moskou De dinsdagochtend begon niet veelbelovend: de vlucht via Zurich naar Moskou was geannuleerd. Gelukkig vond de vriendelijke medewerker van Swiss Airlines een uitstekend alternatief: een rechtstreekse vlucht naar Moskou met een vroegere aankomsttijd dan de originele vlucht. En er werd een gratis maaltijd aangeboden die uiteraard met open armen werd ontvangen. De rest van de reis verliep voortvarend, binnen enkele uren stond men voor de deur van het hotel in Moskou. Nadat de spullen waren gedropt op de hotelkamer werd de metro naar het centrum opgezocht en stond er een calorierijke maaltijd bij het Hard Rock café op de planning. Vervolgens nog een wandeltocht langs de toeristische trekpleisters van de Russische hoofdstad waarna de karateka’s hun bedje opzochten.

Dag 2: Moskou – Khabarovsk De dag begon met een goed ontbijt in het hotel. Vervolgens met de trein richting het vliegveld alwaar de 8 uur durende vlucht richting Khabarovsk vertrok. Om 16.00 uur steeg het vliegtuig van Aerotrans op om rond 7.00 uur in de ochtend in Khabarovsk aan te komen. Hier werden de karateka’s opgewacht door ‘Khabarik’, de mascotte van het WK, en door een hostesses die de karateka’s, na het ophalen van de koffers, naar de bus brachten. Kosten noch moeite werden gespaard door de organisatie: overal in de stad hingen grote posters en reclameborden om het toernooi aan te kondigen en de, geheel in thema bestickerde bussen werden met loeiende politiesirenes naar het hotel geëscorteerd. Na het inchecken werden meteen de bedjes opgezocht om de verloren nachtrust in te halen. Handjes schudden, wegen en rusten Gedurende de donderdag en vrijdag hadden de coach en vechters voldoende tijd om bij te komen van de lange reis. In het hotel, dat enige kilometers van Khabarovsk was verwijderd, werden gedurende deze 2 dagen ook veel handjes geschud met karateka’s van over de gehele wereld. Enkele honderden deelnemers, coaches, scheidsrechters en toeschouwers waren in het hotel aanwezig. En buiten de weging, bijeenkomsten en het opnaaien van de KWU badges en wedstrijdnummers op de vele gi’s, was er veel ruimte om te rusten en bij te praten. Team NKA-IFK Nederland had echter nog wel wat stress vanwege de HIV-test die, normaal gezien, donderdag had moeten worden afgenomen. Toen men zich meldde bij de vrouwelijke dokters kreeg men te horen dat de bloedtest alleen moest worden afgenomen bij deelnemers uit Afrika. Op vrijdag bleek deze test wel noodzakelijk en moest er intens worden overlegd met de organisatie. Uiteindelijk werd de inschrijving van Roel en Jan toch goedgekeurd en kon men zich gereed gaan maken voor ‘de grote dag’.

Roel 3e en Jan bij de laatste 8 Om 8.00 uur in de ochtend vertrok een hele stoet bussen onder begeleiding van de politie richting de sportarena. Hier aangekomen was iedereen onder de indruk van de grootsheid van het toernooi. Al snel begonnen de wedstrijden, Jan kon als eerste aan de bak. In de eerste ronde trof hij de Wit-Rus Kasachuck Yauheni. De eerste ronde ging erg voortvarend en Jan wist het zijn tegenstander erg lastig te maken met lowkicks, knieën en kaiten geri’s. Na de eerste verlenging werd Jan als winnaar verkozen. Roel trof in de eerste ronde Gurbanov Novruz uit Azerbeidzjan. Slechts een ronde was nodig om aan te wijzen dat Roel de sterkste van de twee was. De knieën vlogen namelijk om de oren van de Azerbeidjaanse karateka. Roel was daarom snel door naar de tweede ronde. De Spanjaard Christian Garcia Contreras was de volgende tegenstander van Jan. De Spanjaard was zichtbaar zwaarder dan de karateka van Noritsu, maar hier had Jan weinig moeite mee. De eerste ronde ging gelijk op, alleen wist Christian aan het einde van de tweede ronde 2 van de 4 hoekscheidsrechters te laten beslissen in zijn voordeel. Dit in combinatie met de stem van de hoofdscheidsrechter zorgde er helaas voor dat Jan niet verder door ging naar de laatste 4. Roel trof de sterke Japanner Yusuke Fuiji in de kwartfinale. Drie rondes lang was het een mooi spektakel om de twee ervaren karateka’s met elkaar te zien strijden. Uiteindelijk wist Roel te laten zien dat hij degene was die een halve plek in de halve finale verdiende. Dit was ook het geval, en ook in deze halve finale trof hij een Japanner: Shoki Shimizu. Deze tegenstander gaf meteen veel gas en belaagde Roel met stoten en lowkicks. Shoki wist een gevoelige plek van een eerdere blessure te raken en hierdoor verloor Roel helaas de partij. Door de twee winstpartijen heeft Roel toch een welverdiende derde plek behaald op een top wereldkampioenschap.; een prestatie om trots op te zijn!

De finales Zondag vonden de finales voor de eerste en tweede plek plaats in de sportarena. Voor aanvang van deze finales was een grootse show opgezet en werden de finalisten aan het publiek voorgesteld. Heel de arena zat vol met duizenden toeschouwers en dit was ook goed te merken, de sfeer was uitzinnig! De dag werd afgesloten met een sayanora party waar tot in de vroege ochtend werd gefeetst. De karateka’s van de NKA gingen daarom maar meteen door vanuit het feest naar het vliegveld voor de lange terugreis via Moskou, Zurich en Schiphol. Sensei Stephano, Roel en Jan hebben na het WK niet veel tijd om te rusten aangezien op 17 oktober de British Open op de planning staat, ook hier gaat men uiteraard weer voor een podiumplek!

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page