top of page

Ongekend resultaat NKA op British Open

Zaterdag 1 oktober vond in Crawley nabij Londen de British Open 2011, ofwel The 3rd Cup of Europe, plaats. Vijf leden van de NKA namen deel aan het Europese kampioenschap en 3 keerden huiswaarts met een beker: een ongekend resultaat in de geschiedenis van de NKA.


De afgelopen maanden reisden bondscoaches Stefano Blokland en Peter Vermeire het land rond met hun selectietrainingen om de karateka’s voor te bereiden op het meest prestigieuze Kyokushinkai karatetoernooi van de IFK in Europa. De selectie bestond uit Priscilla Lambregtse, Wesley Jansen, Arnould Cijntje, Roel Noordman en Jan van Beek van Karateclub Noritsu.

Vrijdag 30 september vertrok de selectie met de auto en boot richting Engeland. Aangezien Sensei Peter een griepje had opgelopen, had Sensei Stefano de zware taak om de selectie te begeleiden en coachen. Na een gezellig middagje Crawley en een training in de parkeerplaats was het ’s avonds tijd voor de weging en medische check. Nadat iedereen was goedgekeurd en lekker Italiaans had gegeten kon men uit gaan rusten voor de komende zware dag. Zaterdag bleek al snel dat de karateka’s een zware dag voor de boeg hadden: meer dan 120 deelnemers uit 16 landen waren naar de K2 Arena afgereisd met slechts 1 doel: de felbegeerde titel van Europees kampioen behalen. Dames lichtgewicht Senpai Priscilla Lambregtse was met 9 andere karateka’s ingedeeld bij de lichtgewicht dames. De karateka van Sportschool Da Graca had nog maar net een podiumplaats behaald op de Danish Open en nu stond ze klaar om hetzelfde kunstje te vertonen op de British Open. Na 2 zinderende partijen kwam Priscilla in de finale oog-in-oog te staan met Nataliya Koshlina uit Rusland. Dit werd een zenuwslopende finale van maar liefst 4 ronden waarbij de Zoetermeerse uiteindelijk aan het langste eind trok en de titel veroverde: een resultaat dat bij de damesklasse nog nooit eerder is behaald door de NKA!

Heren lichtgewicht Senpai Wesley Jansen is geen onbekende in de wereld van Kyokushinkai karate en dat bleek ook wel in Engeland. De eerste partij tegen Mattieu Hanser van Tezuka Frankrijk eindigde al in 18 seconden met een knock-out, net niet snel genoeg voor de snelste knock-out van de dag. Ook de tweede partij tegen Spencer Bennett werd door de Zoetermeerder gewonnen op het aantal gebroken planken. De volgende partij tegen de Rus Vladimir Soldatov ging ook zeer goed. De Rus wist het Wesley echter moeilijk te maken met harde en goedgeplaatste technieken. Wesley kreeg een waza-ari tegen en verloor de partij, hierdoor kon hij na afloop van het toernooi de beker voor de 3e plek in ontvangst nemen van Hanshi Steve Arneil. De eerste plek in deze poule werd behaald door de Spanjaard Daniel Redondo.

Heren middengewicht Ook in de middengewicht klasse werd een goed resultaat geboekt: Arnould Cijntje wist zijn debuut in Crawley af te sluiten met een welverdiende 3e plek. Zijn eerste partijen had Arnold de overhand, in de halve finale kwam hij echter uit tegen de Russische kampioen Alexei Mezhestov. De Rus wist met zijn harde stoten uiteindelijk de winst te behalen. Hij werd deze dag dan ook kampioen bij de middengewichten.

Heren zwaargewicht Senpai Roel Noordman van Nintai en Senpai Jan van Beek van Karateclub Noritsu waren in de zwaargewichtklasse ingedeeld met hun 93 en 90 kilo. Roel had de pech om zijn eerste ronde uit te komen tegen de Rus Alexei Gorohkov. Deze legende bleek over harde stoten te beschikken en desondanks Roel zeer goed bezig was kon hij de partij niet naar zijn hand draaien. Ook Jan van Beek had geen geluk deze dag. Zijn eerste partij was tegen de Fransman Geoffrey Descamps van IFK Frankrijk. Jan had de partij al snel in de hand waardoor de Fransman naar adem stond te snakken op de tatami. Tijdens een stootcombinatie van Jan ging helaas de knokkel van zijn pink uit de kom en kon hierdoor de partij niet doorzetten. De winst ging naar de Fransman en Jan kon zijn spullen pakken. Bij de zwaargewichten eindigde de Rus Anton Sovolyev als winnaar.

In de lange historie van de voorgaande 34 edities van de British Open is het nog nooit voorgekomen dat de NKA met een kampioen en twee 3e plaatsen terugkeerde naar huis: een resultaat om trots op te zijn! Karateclub Noritsu bedankt hiervoor de bondscoaches en kijkt uit naar nog vele succesvolle toernooien met Nederlanders op het podium.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page