top of page

Noritsu succesvol op 50-jarig jubileum NKA & Holland Oyama Cup

Zaterdag 24 november was een speciale dag voor Karateclub Noritsu, deze dag vond het 50-jarig jubileum van de NKA (Nederlandse Karate Associatie) plaats. In Zevenbergen werd dit jubileum gevierd met wedstrijden voor jeugd & cadetten, vele demonstraties en als afsluiter de Holland Oyama Cup: het Nederlands kampioenschap Kyokushin karate. En niet alleen de organisatie kan een succes genoemd worden, ook de deelname van de 6 leden van Karateclub Noritsu hebben een succesvolle dag achter de rug!

Bij de jeugdleden namen Joran van der Loo, Ruben van der Loo en Willem van Wijk deel , bij de cadetten (16 t/m 18 jarigen) waren Pamela Boot en Hilde Wilborts de vertegenwoordigers van de Baarlese karateclub. Ook voor de Holland Oyama Cup had Noritsu een deelnemer: Senpai Jan van Beek nam voor de 7e maal deel aan het Nederlands kampioenschap.

Joran verovert tweede plek in poule A Joran van der Loo was samen met 3 andere karateka’s in poule A ingedeeld, hier wist hij z’n eerste twee partijen overtuigend te winnen. Zijn eerste partij wist hij zelfs voortijdig te beëindigen met effectieve hoge trappen. Doordat de derde partij werd verloren (tegen de uiteindelijke kampioen) mocht Joran de beker voor de 2e plek ophalen na de wedstrijd. Ruben van der Loo viel helaas net niet in de prijzen in poule B, door een partij gelijk te spelen en twee partijen te verliezen eindigde de oudere broer van Joran op een vierde plaats. Desondanks heeft Ruben z’n mannetje gestaan en laten zien dat hij een karateka in hart en nieren is. Willem van Wijk was samen met 4 andere deelnemers ingedeeld in poule C en mocht, tegelijk met poule A en B die vochten op mat 2, aantreden in de spotlights op mat 1, op zich al een bijzondere ervaring. Zijn eerste partij werd vooraf ingeschat als de moeilijkste, tegen een grotere, meer ervaren en zwaardere tegenstander van sportschool Da Graca uit Zoetermeer. Hoewel Willem goed tegenstand bood werd de partij beslist in het voordeel van de tegenstander. Willem startte echter met volle moed aan zijn 2e partij tegen een jongen van KVC Peek. Hij zat goed in de wedstrijd, trok deze goed naar zich toe en het zag er naar uit dat hier winst in zat. Totdat hij onverhoopt tegen een goede opstoot opliep en zodoende de partij alsnog verloor. Willem kon hiervan niet voldoende herstellen zodat hij uiteindelijk, in samenspraak met de coach, deelname voor de rest van het toernooi moest opgegeven. Helaas geen prijs, maar supergoed gevochten. Hilde valt in de prijzen bij de cadetten Na een mooie Kata en Clicker demo waren de cadetten aan de beurt. Hierbij werd gevochten volgens het knock out-knock down systeem en zonder hand- en hoofdbescherming, wat ook voor de ervaren deelnemers van Noritsu toch weer een nieuwe ervaring betekende. Hilde (net 2 dagen 16 jaar) en Pamela, ook 16 jaar jong, waren beide ingedeeld bij de dames lichtgewicht (-60 kg). Hilde mocht de spits afbijten tegen Lizzy van den Broek van de organiserende club Bushido uit Zevenbergen. Hilde kon de partij al snel naar zich toe trekken en Lizzy had weinig in te brengen tegen de harde stoten en low-kicks. De partij werd dan ook na 2 minuten unaniem in het voordeel van Hilde beslist. De 2e ronde, tevens de halve finale, stond Hilde tegenover de Belgische Shanty Jacobs van Asahi Dojo, een geduchte tegenstander waarmee ze reeds meerdere malen op de tatami heeft gestaan. Hilde startte goed en had licht overwicht, echter na 2 minuten was de stand onbeslist waarna een verlenging volgde van weer 2 minuten. Deze ronde ging redelijk gelijk op, maar toen bij Hilde de vermoeidheid toe sloeg kon de tegenstander meer druk zetten en kreeg zo de winst toebedeeld.

Pamela was de 1e ronde uitgeloot en kwam zo direct in de halve finale terecht. Deze partij moest ze vechten tegen een ervaren vechtster van Sportclub F&F uit Friesland. Pamela kwam wat moeilijk in de partij, maar ze wist uiteindelijk toch zeer goed weerstand te bieden met haar snelle stoot- en trapcombinaties. Na 2 minuten was de beslissing gelijk waardoor ook hier een verlenging volgde. Ook die ging weer gelijk op maar werd uiteindelijk toch beslist in het voordeel van de tegenstandster.

Omdat beide “Noritsu Warriors” waren uitgeschakeld in de halve finale moesten Hilde en Pamela in de troostfinale tegen elkaar vechten om de 3e plaats. De dames waren erg aan elkaar gewaagd en na 2 minuten volgde dan ook een verlenging. Er werd niet gescoord maar door de druk die Hilde op Pamela zette wist uiteindelijk Hilde, door een unanieme beslissing, de beker van de 3e plaats te veroveren op dit prestigieuze toernooi.

Jan van Beek Nederlands kampioen Om 16.00 uur startte de Holland Oyama Cup: het Nederlands kampioenschap waar vele karateka’s uit Frankrijk, Engeland, België en Nederland deelnemen. Senpai Jan van Beek uit Baarle-Nassau kwam uit bij de heren zwaargewicht, de klasse van +80 kg. In deze klasse waren, naast Senpai Jan, nog 9 andere vechters gebrand op de beker van de 1e plaats en de titel van Nederlands kampioen. De 1e ronde werd door Jan vrij eenvoudig gewonnen van Koen Brink. Jan was technisch beter en had ook een fysiek overwicht wat hem reeds na 2 minuten de winst opleverde. De 2e ronde kwam Jan oog-in-oog te staan met Michel Meuldijk van sportschool Da Graca. Hoewel Jan snelle en harde combinaties maakte was de beslissing na 2 x 2 minuten nog steeds onbeslist. Dus werd er naar het gewicht gekeken. Omdat Jan meer dan 8 kg. lichter woog dan zijn opponent kon hij door naar de halve finale.

In deze halve finale kwam Jan uit tegen Gert-Jan Pels van Sportclub F&F uit Sneek, een fysiek sterke karateka die net terug was uit Japan om daar op het WK karate te vechten. Deze Fries liep meteen hard van stapel en Jan kon in eerste instantie niet anders dan blokken en afhouden. Nadat de tegenstander wat was uitgeraasd kon Jan aan zijn spel beginnen en de tegenstander met snelle combinaties bestoken. Jan kon al snel een half punt scoren door een goed geplaatste leverstoot. Omdat de tegenstander hiervan niet snel genoeg kon herstellen werd de druk door Jan opgevoerd en volgde net voor tijd nog een stoot waardoor gewonnen werd met Ippon.

Na deze winst volgde de finale. Hierin kwam Jan oog-in-oog te staan met Sammy-Lee Muller van Ruud Muller Dojo, een goede vechter met veel ervaring die reeds veel grote toernooien op zijn naam heeft staan en die Jan reeds twee maal eerder heeft getroffen. Het werd uiteindelijk een zinderende finale die gelijk op ging en dus twee keer verlengd werd. Na deze twee verlengingen kreeg Jan van alle scheidsrechters de winst en mag hij zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

De avond werd afgesloten door een receptie waarbij er werd genoten van een heerlijk buffet en een mooie foto- en videorapportage van het 50-jarige bestaan van de NKA. Dit was meteen een mooie afsluiter van een onvergetelijk en goed georganiseerd jubileum. Karateclub Noritsu is trots De Baarlese vereniging is trots op de resultaten van de leden: een derde plek, een tweede plek en een nieuwe Nederlandse kampioen zijn het resultaat van maandenlange voorbereidingen. En ook de deelnemers die niet op het podium zijn geëindigd hebben zich van hun beste kant laten zien.


1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page