top of page

Noritsu scoort op Oyama Cup 2010

Zaterdag 24 april vond in Zevenbergen de Oyama Cup 2010 plaats, het Nederlands kampioenschap karate van de NKA (Nederlandse Karate Associatie). Aan het internationale toernooi deden 50 karateka’s mee uit Polen, Denemarken, Frankrijk, België en Nederland. En binnen de Nederlandse delegatie was ook een lid van Karateclub Noritsu aanwezig: Jan van Beek.


Met 93,9 kilo aan de haak was Senpai Jan ingedeeld in de zwaargewichtklasse (+ 80 kg.). Waren er in het verleden altijd weinig karateka’s in deze klasse, deze dag waren het er 12. Jan kon dus aan de bak. Nadat hij in ronde 1 was uitgeloot was zijn eerste tegenstander Rink de Haen van sportschool Kondo uit het verre Groningen. Rink had eerder weten te winnen van een Poolse karateka, tijdens deze partij had Jan goed gekeken en een tactiek bedacht. Met harde stoten in de maag en lowkicks wist Jan het de “taaie” Groninger lastig te maken, zeker na een stoot op de lever van z’n tegenstander. Na de eerste ronde staken 2 scheidsrechters de vlaggetjes op voor Jan en 2 voor een “hike wake”. De hoofdscheidsrechter nam hierdoor de beslissing om de wedstrijd te verlengen. Dezelfde tactiek wierp ook in de 2e ronde zijn vruchten af, alle scheidsrechters lieten Jan doorgaan naar de halve finale.


In de volgende ronde kwam Jan uit tegen Roel Noordman van sportschool Nintai uit Schiedam. De “Noritsu Warrior” wist ook deze ronde te winnen, maar wel waren er twee verleningen nodig om het beslissende woord van de hoofdscheidsrechter te horen. Jan kwam niet lekker in z’n ritme en Roel maakte het hem ook niet eenvoudig. Nadat de twee “kemphanen” elkaar 6 minuten lang hadden belaagd met veel stoten en lowkicks kwam Jan unaniem als winnaar uit de bus. Op naar de finale…


In deze finale kwam Jan oog-in-oog te staan met niemand minder dan Marc de Roodt, 6-voudig winnaar van de Oyama Cup. Jan wist dat hij veel druk naar voren moest geven bij deze 110 kilo zwaar wegende Ashihara karateka, en dit bleek te werken. Twee rondes lang gaven Jan en Mark elkaar geen haar breed, totdat Marc in de 3e ronde een “waza-ari” wist te scoren met een harde “chudan tsuki”. Jan herstelde niet snel genoeg van deze techniek en moest de winst naar Marc laten gaan. Uiteindelijk betrad Jan samen met Sammy-Lee Muller (3e plaats) en Marc de Roodt het podium van de Oyama Cup 2010.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page