top of page

Noritsu op het podium tijdens EK Kyokushin karate in Lloret de Mar

Gedurende het jaar neemt Karateclub Noritsu uit Baarle-Nassau deel aan vele nationale en internationale evenementen. Op zaterdag 3 mei stond er echter een speciaal toernooi op de agenda: het Europees Kampioenschap van de All Japan Kyokushin Union. En ook dit evenement wist Noritsu weer op het podium te eindigen!


Vrijdagochtend 2 mei vertrokken 3 leden in alle vroegte richting Lloret de Mar te Spanje om deel te nemen aan het 7e Europees kampioenschap Kyokushin karate. Dit is een groots opgezet toernooi in zowel Kata als Kumite, georganiseerd door de Kyokushin Union Spanje met meer dan 280 inschrijvingen uit 27 landen. Van Karateclub Noritsu namen Sempai Hilde Wilborts en Senpai Jan van Beek deel aan het Kumite-gedeelte, hierbij gecoacht door Senpai Huub Wilborts. Nadat ze vrijdag laat in de middag aankwamen in het hotel kon er meteen gewogen worden waarbij gecheckt werd of het gewicht overeenkwam met het opgegeven gewicht. Na de weging kon er nog even worden genoten van het zonnetje en de mooie omgeving.

Zaterdag, de dag van het toernooi, werden de deelnemers om 9.00 uur verwacht in de plaatselijke sporthal voor de openingsceremonie. Hierna werd direct gestart met de eerste partijen en de Kata-wedstrijd. Al vrij snel was het de beurt aan Hilde om de tatami te betreden. Ze was samen met 4 andere deelnemers ingedeeld in de klasse junioren (16 en 17 jarigen) -65 kg.

Om de halve finale te bereiken moest Hilde eerst een voorronde vechten. Ze kwam hierbij uit tegen een tegenstandster uit Wallonië. Dit leverde geen grote problemen op en Hilde kreeg dan ook reeds na 2 minuten de volle winst toebedeeld van de 5 scheidsrechters.

Al snel hierna volgde de volgende partij die bij winst een finaleplaats zou opleveren. De tegenstandster was deze keer een Spaanse die de eerste ronde was vrijgeloot en hierdoor nog geheel fit was. De eerste ronde ging redelijk gelijk op, echter halverwege kreeg de tegenstandster zichtbaar last van haar benen door de harde lowkicks van Hilde. Helaas resulteerde dit niet in een waza-ari (half punt). De eerste ronde eindigde dan ook in een gelijke stand waarna een verlenging volgde. Ook deze eindigde in een gelijkstand waarna er gewogen werd. Omdat het gewichtsverschil minder dan 3 kg. was volgde de laatste en beslissende verlenging waarbij de scheidsrechters een winnaar aan moesten wijzen. Ook nu werd er nog steeds niet gescoord en ondanks de constante druk die Hilde haar tegenstander gaf was dit voor de (overwegend Spaanse) scheidsrechters niet voldoende en werd de winst aan de tegenstandster gegeven. Zij is uiteindelijk ook Europees kampioen geworden. Hilde kan dan ook de reeds goed gevulde prijzenkast aanvullen met een beker voor een welverdiende 3e plaats en terugkijken op een toernooi om trots op te zijn.

Kort na de middagpauze was het de beurt aan Senpai Jan. Hij was samen met 7 anderen ingedeeld in de gewichtsklasse -95 kg. Jan moest dan ook een voorronde vechten en winnen voor een plaats in de halve finale. In deze voorronde trof ook Jan een Spaanse tegenstander, Emilio Jose Redondo, die vanaf het begin constante druk gaf. Hierdoor kon Jan niet zijn ding doen en kwam dan ook niet goed in de wedstrijd. Er volgde na een gelijke stand een verlenging. De Spanjaard had echter al winst geroken en bleef ook nu druk zetten op Jan die hierop niet tijdig kon anticiperen. Na deze verlenging moest Jan dan ook zijn verlies erkennen en werd de winst toegekend aan de Spanjaard. Hierdoor helaas geen podiumplaats voor Senpai Jan.

Vanuit de NKA-IFK, de bond waarbij Karateclub Noritsu is aangesloten, waren nog meer leden aanwezig op het toernooi met meerdere podiumplaatsen als resultaat. Eén deelnemer behaalde zelfs de titel ‘Europees kampioen’! Zo waren er van Sportclub Sushiho uit Berkel en Rodenrijs Pricilla Lambrechtse (3e prijs dames -65 kg), Ferry Wortman (1e prijs cadets -70 kg) en Michel Meuldijk (geen prijs heren +95 kg) aanwezig, net als Roel Noordman van Nintai Dojo uit Schiedam (geen prijs heren -95 kg) en Kelvin Tienstra van Bushido Dojo uit Zevenbergen (2e prijs heren -80 kg).

Nadat men nog na kon genieten van de Spaanse zon was het zondagavond voor de meeste weer tijd om naar huis te gaan en kan iedereen terugkijken op een geslaagd en gezellig toernooi met vele mooie partijen.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page