top of page

Karateclub Noritsu neemt deel aan Open Britse Kampioenschappen

Op 7 oktober jl. hebben twee leden van Karateclub Noritsu deelgenomen aan “the 31st Open National Knockdown Tournament” in Londen. Willem van Ginneken en Jan van Beek waren beiden door de Nederlandse bondscoach geselecteerd om te participeren aan dit internationale Kyokushin karatetoernooi.


En wat voor karatetoernooi! Het hoog aangeschreven toernooi bestaat al sinds 1976 en wordt bezocht door de beste vechters vanuit Europa. Dit jaar waren er karateka’s, waaronder verschillende wereld- en Europese kampioenen, van ongeveer twintig verschillende organisaties en stijlen aanwezig. Er waren deelnemers uit landen als Denemarken, Rusland, Groot-Brittannië, Nederland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, de Verenigde Staten, Bulgarije, Noorwegen en Ierland. Het deelnemersveld bestond uit ongeveer 80 gevorderden die waren verdeeld in de klassen dames licht- en zwaargewicht en heren licht-, midden- en zwaargewicht. Verder namen er ook beginners mee aan een apart ‘novice tournament’. Op vrijdagochtend 6 oktober vertrokken Willem, Jan en enkele supporters op weg naar luchthaven Schiphol. Samen met een Nederlandse delegatie van de NKA (Nederlandse Karate Associatie) ging men met het vliegtuig richting Londen. Vrijdag kon men nog een dagje naar het toeristische Londen maar ’s avonds op tijd naar bed, want de volgende dag was ‘the big day’.

Willem en Jan moesten zich ’s ochtends al om 08.00 uur bij het Crystal Palace National Sports Centre melden voor de medische keuring en de weging. Met een gewicht van 67,8 kilo werd Willem bij de lichtgewichtklasse (-70 kg.) ingedeeld. Jan woog 87,7 kilo en kwam hierdoor in de zwaargewichtklasse (+80 kg.) terecht. Jan moest als eerste de mat op, en hier kwam hij oog-in-oog te staan met een ervaren karateka uit Groot-Brittannië, genaamd Said Hossini. Jan wist zijn tegenstander te belagen met enkele harde stoot- en traptechnieken, Said reageerde hierop door op een kortere afstand bij Jan te vechten. Jan kon hierdoor moeilijker zijn combinaties maken. Na de eerste ronde van twee minuten besloten de scheidsrechters voor een hiki-wake (gelijkspel). De daarop volgende eerste verlenging ging redelijk gelijk op tussen beide karateka’s. Jan moest wel steeds meer naar achteren vechten om zijn gewenste ruimte op te zoeken. Na de verlenging besloten drie van de vier hoekscheidsrechters dat de Britse karateka doormocht naar de tweede ronde in het toernooi. Dit was het einde van het ‘Kyokushin-avontuur’ van Jan in Londen. “Het was een erg mooie en interessante ervaring om op een dergelijk toernooi te vechten” zegt Jan, “ik heb er erg veel van geleerd wat ik mee kan nemen naar mijn volgende karatetoernooien”.

Willem kwam tegen een ‘oude rot in het vak’ uit, namelijk Nordine Tonkin uit Frankrijk. Willem had moeite om zijn combinaties te maken door de erg harde stoten van de Fransman. Uiteindelijk waren er maar liefst twee verlengingen nodig voordat de scheidsrechters een beslissing namen. Helaas ging Nordine door naar de tweede ronde van het karatetoernooi, maar wel met erg veel last van zijn bovenbenen door de effectieve lowkicks van Willem! Willem over zijn wedstrijd: “Ik heb lekker tegen Nordine kunnen vechten, alleen kwam ik niet in mijn ritme door de harde stoten van de Fransman”.

Bondscoach Antonio da Graça was achteraf tevreden over beide karateka’s van Karateclub Noritsu. Het was hun eerste grote internationale karatetoernooi waarbij ze meteen uitkwamen tegen twee ervaren vechters die ook op de afgelopen wereldkampioenschappen enkele partijen hebben gedraaid. Zoals oprichter van de IFK (International Federation of Karate) Hanshi Steve Arneil nog voor het toernooi zei: “Er zullen op het toernooi winnaars en verliezers van een partij zijn, maar eigenlijk zijn alle vechters vandaag winnaars”. Zo voelden Willem en Jan zich achteraf ook, ze hebben wel hun partij verloren maar zijn een leerzame ervaring rijker. En of ze er iets van hebben geleerd zullen ze laten zien op zondag 5 november, dan vechten ze namelijk op de Oyama Cup in Hoogvliet. Uiteindelijk bleek het Deense Shinkyokushin-team erg sterk in Londen. De kampioen bij de heren lichtgewicht werd Kim Holm uit Denemarken. Hij vocht een mooie finale tegen Dimitry Starodubtsev uit Rusland. Bij de heren middengewicht wist Chris Odunakan uit Groot-Brittannië in de finale te winnen van de Deen Christean Christeansen. Chris kreeg namelijk een waza-ari (half punt) voor een erg mooie veeg die werd gevolgd door een ‘afmaaktechniek’. Dit leverde hem de titel en een grote beker op. Bij de heren zwaargewicht won Brain Jakobsen uit Denemarken de finale tegen Miguel Fernandez uit Groot-Brittannië. Brain won de partij met een ippon (heel punt) door zijn tegenstander uit te schakelen met een knockdown.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page