top of page

Hilde Wilborts wereldkampioen Kyokushin karate

Zaterdag 6 en zondag 7 april vond in Crawley (Groot-Brittannië) het “4th IFK World Knockdown Tournament”plaats, ofwel het wereldkampioenschap Kyokushin karate waar 7 leden van de NKA aan deelnamen. En met zeer goede resultaten, Hilde Wilborts van Karateclub Noritsu wist zelfs als eerste Nederlandse in de geschiedenis een wereldtitel binnen te halen!


Begin 2013 begonnen de selectietrainingen van de NKA (Nederlandse Karate Associatie): 2 keer per week namen karateka’s van diverse sportscholen deel aan de trainingen onder leiding van bondscoaches Stephano Blokland en Erwin Idema. Na vele intensieve trainingsuren, op 19 februari, werd de selectie bekend gemaakt. Sinds deze datum werd er nog fanatieker getraind met slechts 1 doel: zo goed mogelijk presteren op het komende WK. Vrijdag 5 april was het dan eindelijk zo ver: 7 vechters, 2 bondscoaches, 4 scheidsrechters (Peter Fens, Kevin van der Boor, Lloyd Lawson en Conchita Jansen), de bondsverzorger en een legio aan enthousiaste toeschouwers vertrokken richting Crawley. Vrijdagmiddag vond de medische controle en weging plaats en deze was best wel spannend voor de wereldkampioen in spe, Hilde was namelijk nog bijna 2 kilo te zwaar voor haar gewichtsklasse (cadetten lichtgewicht -58 kilo). Zonder te twijfelen trok ze haar thermo ondergoed en een “zweetpak” aan en trainde er op los in de sauna. Het resultaat mocht er wezen, na een intensieve training wist ze het gewenste gewicht te behalen en kon iedereen genieten van een ontspannende avond. Het gehele team ging gezellig uit eten en vroeg onder de dekens. Zaterdagochtend vertrok de Nederlandse delegatie naar het K2 Leisure Center waar honderden karateka’s samen kwamen. Deelnemers van over de gehele wereld, van Japan tot Amerika en van Chili tot Noorwegen, werden om 11.00 uur op de 2 tatami’s (matten) gepresenteerd aan het publiek. Na deze indrukwekkende presentatie kon het spektakel eindelijk beginnen.


Hilde zet Nederland op de wereldkaart De Chaamse Hilde Wilborts was de eerste partij vrijgeloot en moest voor de tweede partij aantreden tegen de Russische Anzhelika Jagudina. Ondanks dat Hilde’s tegenstandster een Russin was, deed ze er geen moment voor onder. Drie rondes langs bestookten de dames elkaar en in de 3e ronde werd Hilde als winnares aangewezen. De derde partij was tegen een bekende van Hilde: de Belgische Shanty Jacobs. De laatste keer dat de dames “de degens kruisten” was op de Oyama Cup 2012, Hilde verloor destijds maar deze keer wist ze in de tweede ronde overtuigend te winnen waardoor de karateka van Noritsu doorging naar de finale. Hier trof ze de Engelse Hayley Rowlands die in de vorige ronde nog van een Russin had gewonnen (op gewicht) en de partij ervoor van Pamela Boot had gewonnen (tevens op gewicht). Hilde liet er geen gras over groeien en bestookte de Engelse in hoog tempo met harde stoten en lowkicks, zo scoorde ze al snel haar eerste waza-ari (half punt) en kort erna de tweede zodat ze de finale won met Ippon (vol punt). Het is nog niet eerder voorgekomen dat een Nederlandse een wereldtitel wist te winnen, nu is Hilde de eerste die dit wist te behalen. Hilde is wereldkampioen bij de cadetten (16 en 17 jarigen) dames lichtgewicht. Dit was trouwens ook meteen de enige klasse waar de wereldtitel niet werd gewonnen door een Russische karateka!

Roel behaalt nette 4e plek bij de heren zwaargewicht De 23-jarige Roel Noordman van Nintai was in de eerste ronde vrijgeloot, in de tweede ronde stond hij oog-in-oog met de ervaren Zwitser Stefan Hofer. Desondanks het feit dat Stefan een “oude rot in het karate-vak” is, wist Roel zeer goed om te gaan met de ervarenheid van zijn opponent. Na de eerste 2 rondes was er nog geen winnaar gekozen, vandaar dat er een verschil moest worden gemaakt in de derde ronde. In deze beslissende ronde wist de 95-kilo zware Nederlander de druk te verhogen en de winst naar zich toe te trekken. In de volgende partij kwam Roel uit tegen de Amerikaan Scott Haug. Door een effectieve hiza-geri (knie) op het hoofd van Scott duurde deze partij beduidend korter dan de eerste ronde (1:45 minuut), Roel won overtuigend dankzij een schitterende KO! Hierdoor mocht Roel op zondag terugkomen om zich met de overige 7 overgebleven karateka’s te meten. Na de tameshiwari (breken) moest Roel zich meten met de Belg Peter de Raedt. Diverse rondes bestookten de karateka’s elkaar zonder voor elkaar onder te doen. Na de tweede hike-wake (gelijkspel) werd Roel als winnaar verkozen omdat hij enkele planken meer had gebroken dan Peter. Roel z’n volgende tegenstander was niemand minder dan de 40-jarige Rus Alexey Gorokhov. De Rus zette meteen veel druk op Roel en wist al snel de partij te beslechten met goed geplaatste lowkicks. Roel z’n toernooi was echter nog niet afgelopen: hij moest nog een keer de tatami op om te vechten voor de 3e / 4e plek. Helaas moest Roel deze partij laten schieten door een opgelopen beenblessure waardoor de karateka van Nintai aan het einde van de dag de beker voor de 4e plaats in ontvangst mocht nemen van niemand minder dan Hanshi Steve Arneil.

Robert eindigt 7e in middengewichtklasse Robert Broeders van het Raamsdonksveerse / Zevenbergse Bushido Dojo kwam in de -80 kilo klasse uit tegen de Albaniër Klodian Tusuni nadat hij de eerste ronde was vrijgeloot. Robert wist al meteen zijn tegenstander goed onder druk te zetten en de partij overtuigend te winnen. Robert z’n tweede tegenstander, de Spanjaard Jean Carlos Auge, was echter moeilijker te overwinnen. Diverse rondes waren nodig om tot een winnaar te komen, na de laatste verlenging werd Robert verkozen tot winnaar en kon hierdoor door naar de laatste 8. Helaas hadden de bovenbenen van Robert veel Spaanse hakjes verduurd waardoor hij de kwartfinale en de overige partijen moest opgeven. Erg jammer, zonder deze blessure had de karateka uit Oosterhout zeker een hogere plaats op het podium kunnen behalen.

Priscilla welverdiend 8e bij de dames lichtgewicht Priscilla Lambregtse van sportclub Sushiho was de eerste ronde vrijgeloot. Vervolgens won ze, met enig gemak, van de Deense Mette Salling en kon ze door naar de laatste 8. Op zondag trof Priscilla echter een meer ervaren tegenstandster: de Spaanse Teona Gazdeliani. Teona legde het tempo al meteen erg hoog waardoor Priscilla niet goed in haar ritme kwam. Na een eerste ronde van 3 minuten en 2 verlengingen van 2 minuten werd helaas de Spaanse karateka als winnares verkozen en werd Priscilla beloond met een welverdiende 8e plaats.

Arnould Cijntjes spettert tegen Zsolt Zsiga In de middengewichtklasse kwam de karateka van Da Graça uit tegen de Pool Igor Lamot. Arnould speelde wel bekeken zijn spelletje en na enkele minuten wist hij zijn Poolse tegenstander uit te schakelen met een zeer mooie Ushiro Mawashi Geri. In de opvolgende ronde was de Hongaar Zsolt Zsiga de tegenstander van Arnould, een karateka die bekend staat om zijn snelle, explosieve technieken. Arnould gaf echter geen centimeter toe en 2 rondes lang werd het publiek getrakteerd op “Kyokushin karate op z’n best”. Helaas keek men na de tweede ronde naar het gewichtsverschil aangezien de scheidsrechters nog geen beslissing hadden gemaakt, Arnould was meer dan 5 kilo zwaarder van Zsolt en verloor hierdoor de partij.

Jan van Beek verliest met een summier gewichtsverschil Jan van Beek van Karateclub Noritsu was in de eerste ronde uitgeloot tegen de Wit Rus Dzmitry Maknach. Na de opwarming bleek Dzmitry niet aanwezig te zijn waardoor Jan door kon naar de volgende ronde. De tweede partij was tegen de Engelsman Said Hossini: een sterke karateka die in 2006 al eens wist te winnen van Jan. Deze keer waren de rollen echter omgedraaid: Jan wist in de derde ronde overtuigend te winnen. De derde partij was tegen een tegenstander uit Kazachstan: Viktor Mozzyerhin. Zowel de eerste als tweede ronde gingen gelijk op en eindigden steeds in een onbeslist. Viktor was echter 9 kilo lichter (1 kilo meer dan de toegestane 8 kilo) en ging daarom door naar de volgende ronde. Jan kwam hierdoor niet verder en eindigde bij de laatste 16 in de zwaargewichtklasse.

Pamela verliest van de nummer 2 van de wereld Pamela Boot van Karateclub Noritsu was de eerste partij vrijgeloot bij de cadet dames lichtgewicht. In de tweede partij kwam ze uit tegen de Engelse Hayley Rowlands en de dames waren zeer aan elkaar gewaagd. De eerste ronde ging gelijk op, maar in de tweede ronde wist Pamela meer druk te zetten en scoorde bijna met een hoge trap naar het hoofd van haar tegenstandster. Desondanks gaf het merendeel van de scheidsrechters toch een onbeslist en werd er gekeken naar het gewicht. Pamela was net meer dan drie kilo zwaarder en verloor daardoor ook op gewicht. Haar tegenstandster is overigens tweede geworden en verloor in de finale van Hilde.


De NKA / IFK Holland is zeer trots op de behaalde resultaten. Een wereldkampioen, een 4e, 7e en 8e plek en drie deelnemers die allen hebben verloren op gewicht is iets wat Nederland nog niet eerder heeft gepresteerd op een wereldkampioenschap. De vele trainingsuren hebben hun vruchten afgeworpen en geven moed voor de toekomst.


Ook dit toernooi waren de Russen weer dominant en hebben bijna alle podiumplekken opgeëist, bekijk hier de resultaten van het WK. De twee spannende dagen werden feestelijk afgesloten tijdens de Sayanora party in het Arora International hotel, hier werd tot in de vroege uurtjes doorgefeest.

13 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page