top of page
Foto van schrijverSensei Jan

Geen diamant, maar wel een podiumplek voor Noritsu tijdens Diamond Cup 2016

Om de twee jaar wordt in de Arenahal te Deurne, nabij Antwerpen, de Diamond Cup georganiseerd door Shinkyokushin België. In 2014 wist Senpai Jan van Beek de eerste plek en de bijhorende diamant te winnen op dit internationale karatetoernooi, dit jaar ging hij met de mooie trofee voor de derde plek naar huis! Helaas wist Sempai Hilde Wilborts geen prijs te behalen.

Samen met Sensei Pascal van Roozendaal en Senpai Huub Wilborts vertrokken Hilde en Jan in de ochtend van zaterdag 13 februari richting Deurne voor de weging. Met een gewicht van 96,6 kilo was Senpai Jan ingedeeld bij de super zwaargewichten (+ 85 kilo). Normaal gezien zou Hilde deelnemen in de U20 categorie -65 kilo, maar gezien het lage aantal deelnemers in deze categorie werd op de dag zelf besloten om deze jongedames bij de open klasse te plaatsen. Er waren 140 deelnemers uit 23 landen, al deze top karateka’s aasden op de eerste plek waarbij je ook een diamant kreeg overhandigd.

Senpai Jan behaalt derde plek

De 33-jarige Baarlenaar was de eerste ronde vrijgeloot, daarna kwam hij uit tegen de Deen Fady Allan. Jan keek de kat uit de boom in het begin van de eerste ronde en ging bekeken te werk. In de eerste ronde wist Jan de winst al naar zich toe te trekken door een techniek op de schouder van de Deen waardoor deze niet verder kon.

In de volgende ronde kwam Senpai Jan uit tegen een oude bekende, de zwaarlijvige Russische Duitser Konstantin Korolihin. Deze partij moest Jan meer bewegen en snelle combinaties maken. Na twee rondes van twee minuten wist Jan ook deze partij te winnen op gewichtsverschil (bij meer dan 8 kilo gewichtsverschil na twee rondes gelijkspel gaat de lichtste van de twee door naar de volgende ronde).

In de halve finale trof Jan de sterke Litouwer Antanas Klibavicius. Deze 23-jarige Litouwer had al zijn eerdere partijen redelijk gemakkelijk gewonnen, dit beloofde dus een zware partij te worden. De eerste minuut ging de partij gelijk op, al kreeg Jan twee waarschuwingen voor het duwen van de tegenstander. Dit in combinatie met het feit dat het laatste gedeelte van de partij voornamelijk de Litouwer de druk naar voren zette met goed geplaatste stoottechnieken, zorgde ervoor dat Jan niet door kon naar de finale.

Met een derde podiumplek op de Diamond Cup (3e plaats in 2009, 1e plaats in 2014 en 3e plaats in 2016) kijkt Jan weer uit naar de editie van 2018 om de diamant mee naar huis te nemen.