top of page

European Tezuka Cup

Zondag 27 januari jl. deed Jan van Beek van Karateclub Noritsu mee aan ‘the 2nd Tezuka Open European Kyokushinkai Championship’ te Breda. Maar liefst 90 deelnemers uit een tiental verschillende landen over de hele wereld namen deel aan dit Open Europees kampioenschap Kyokushinkai karate. Een toernooi dat de Baarlese knokker geen windeieren zou leggen!


Op zondagochtend vertrok Senpai Jan samen met zijn coach Willem van Ginneken al vroeg naar het Bredase voor de weging. Jan wist precies hoeveel hij mocht eten ’s ochtends en het was dan ook geen verrassing dat hij met 89 kilo netjes in de zwaargewichtklasse (80-90 kilo) uit mocht komen. Vanaf dat moment was het rustig eten en wachten op de eerste partijen. Door het wegvallen van zijn Russische tegenstander duurde het zelfs erg lang en stond het Noritsu duo al een keer voor niets aan de mat. Toen Senpai Jan na een loting eindelijk aan mocht treden trof hij de Belg Wim Clukkers op de tatami en kon de strijd beginnen. Het was een korte maar hevige partij. Door een gerichte leverstoot wist Jan de Belg voor te bewerken op zijn doeltreffende ushiro-geri (achterwaartse trap). Hiermee scoorde Jan na een ruime minuut een ippon (vol punt) en veroverde zo zijn plaats in de halve finales. Na de pauze en enkele demonstraties werd het publiek getrakteerd op een serie zenuwslopende finales welke in alle klassen gekenmerkt werden door actie en harde knock-outs. Zo ook in Jan zijn partij tegen de Mongoliër C. Naranbaatar. Deze goedlachse kleine man - met het postuur van een gevechtsklare tank - had in de voorrondes al een supersnelle knock-out veroorzaakt bij zijn grotere tegenstander. Met zijn effectieve traptechniek won de kleine man zelfs de prijs voor snelste knock-out van de dag. Jan was echter op zijn hoede. Hij kon de Aziaat goed bezig houden en zijn gevaarlijke trappen vlot ontwijken. Tegen het einde van de eerste verlenging wist Jan na 5 minuten hard werken zijn tegenstander te verrassen met een hiza-geri (kniestoot) op de kin wat resulteerde in een korte knock-out en dus wederom een ippon voor de Noritsu-warrior.

Met deze 2e partij op zak en geen centje pijn maakte Jan zich op voor de finalepartij. Hierin trof hij de Pool Jaroslaw Zawodni. Ook deze grote en explosieve man had in de voorrondes een snelle overwinning afgedwongen. Wederom dus weer een erg gewaagde tegenstander. De Poolse man had echter in de halve finales een zeer zware partij doorstaan tegen Anton Dub die Oekraïne vertegenwoordigde. Dit gaf Senpai Jan de mogelijkheid om hem continue te bewerken met felle stoten en harde lowkicks. Onder aanmoediging van het Nederlandse publiek leek Jan onvermoeibaar en oppermachtig. De eerste 3 minuten waren de 4 fukushin (hoekscheidsrechters) nog niet overtuigd van Jan zijn overmacht. Maar na de verlenging was de beslissing unaniem: Jan van Beek Europees kampioen!!!

Met de prijsuitreiking kwam een einde aan de lange dag waarbij Noritsu weer nadrukkelijk op de wereldkaart is gezet door Senpai Jan. Als beloning mocht hij op de hoogste trede van het podium een mooie prijs in ontvangst nemen: een katana (samurai-zwaard) welke ongetwijfeld een mooi plaatsje zal krijgen in huize Van Beek.

6 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page