top of page

Derde plaats voor Senpai Jan tijdens Oyama Cup 2011

Zaterdag 14 mei werd in Zevenbergen de Oyama Cup 2011 georganiseerd. Dit officiële NK van de NKA bestaat al sinds 1993 en trekt ieder jaar vele karateka's, zo ook uit Baarle-Nassau. Nadat Senpai Jan van Beek vorig jaar 2e was geworden op dit toernooi was hij nu gebrand om op de hoogste trede van het podium te eindigen.


Met deelnemers uit Polen, België en Nederland waren het niet veel landen die deelnamen aan de Oyama Cup, het Nederlands kampioenschap van de NKA, maar de kwaliteit van de karateka’s loog er niet om. Ook in de zwaargewichtklasse was het niveau hoog: namen als Marc de Roodt, Mathias Kelderman, Sammy Lee Muller en Sem Senol stonden op de deelnemerslijst. In de eerste ronde kwam Jan uit tegen Shinkyokushin karateka Casper Oudelohuis. Casper maakte veel stoten op de bovenarmen van Jan terwijl de Baarlenaar zijn tegenstander belaagde met stootcombinaties en lowkicks. Na 2 verlengingen werd Jan verkozen als winnaar en kon door naar de kwartfinale.

In deze kwartfinale was het Ashihara karateka Igor van den Ouden die tegenover Jan kwam te staan op de tatami. Igor was een stuk zwaarder, Jan zijn plan was dan ook om veel te bewegen terwijl hij Igor zou belagen met combinaties. Het plan werkte en de harde stoten en trappen misten hun uitwerking niet. Na enkele combinaties met lowkicks aan de binnenzijde van het been maakte Jan een ushiro-geri en daarmee meteen een einde aan de partij: Igor was goed geraakt op z’n lever wat resulteerde in een knock-down.

Na deze ronde was het tijd voor de pauze, waarna Karateclub Noritsu dubbel werd verrast. Na de onderbreking ontving Sensei Pascal van Roozendaal namelijk zijn band en certificaat voor de 3e Dan en werd bekend gemaakt dat Ashley Versmissen ons land mag vertegenwoordigen tijdens het WK voor de jeugd in juli a.s. In de halve finale trof Jan Marc de Roodt, 7-voudig kampioen van de Oyama Cup. Jan wist dat hij moest bewegen tegen Marc aangezien de stoten van deze 110 kilo zware Ashihara karateka niet heel prettig zijn om te ontvangen. In de eerste ronde had Marc Jan echter in de hoek staan en vuurde een stotensalvo af dat de Baarlese karateka naar lucht deed happen. Marc ging door naar de finale terwijl Jan nog een keer de tatami op moest om te vechten voor de 3e of 4e plek. In deze laatste ronde kwam Jan uit tegen een oude bekende: Sammy Lee Muller die recent het WK van de IBK en de Danish Open op zijn naam had geschreven. Jan belaagde Sammy Lee met harde stoten en trappen, maar wist de eerste ronde de scheidsrechters onvoldoende te overtuigen. Ook de 2e ronde was dit het geval waardoor er uiteindelijk werd gewonnen op gewicht, Sammy Lee was meer dan 8 kilo zwaarder van Senpai Jan.

Aan het einde van het strak geoprganiseerde NK mocht Jan het podium beklimmen om de beker voor de 3e plek in ontvangst te nemen. Marc de Roodt eindigde – voor de 8e keer – op de eerste plaats en Roel Noordman werd tweede in de zwaargewichtklasse. Na wat handjes schudden vertrokken coach / scheidsrechter Pascal en Jan met een tevreden gevoel (en enkele blauwe plekken rijker) terug naar huis.


5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page