top of page

Ashley 1e en Senpai Jan 3e op prestigieuze Copa Oyama

Zaterdag 19 november vond in Barcelona de derde editie van de Copa Oyama plaats: een Kyokushin karatetoernooi waar ook twee leden van Karateclub Noritsu aan deelnamen. En met succes!


Vrijdag 18 november vertrokken Ashley Versmissen en Senpai Jan van Beek samen met coach Bart Spijkhoven en een vriendin van Ashley richting Charleroi om daar op het vliegtuig te stappen naar Barcelona. Na een korte vlieg- en treinreis kwamen ze aan in hotel Ibis Barcelona Meridiana waar ze - na het nuttigen van een gezonde maaltijd - de nodige nachtrust opzochten. Aangezien alle karateka’s die in het hotel sliepen zaterdag om 13.00 uur werden opgehaald, was er ’s ochtends nog even tijd om - samen met het Italiaanse karateteam - de buurt en het nabijgelegen winkelcentrum te bekijken. De dames konden zo nog snel even shoppen voor het toernooi begon.


Na een korte busreis kwamen alle buitenlandse deelnemers aan in sporthal Poliesportiu Marina Besòs aan de oostzijde van Barcelona. Hier bleken de Noritsu Warriors niet de enige deelnemers: ruim 250 karateka’s uit 16 verschillende landen van over de gehele wereld waren naar de hoofdstad van Catalonië gekomen om deel te nemen aan de III Copa Oyama. Naast het team van Noritsu was er ook een Nederlandse delegatie van Sportschool Da Graça uit Zoetermeer aanwezig.

Ashley zet Noritsu op de wereldkaart De 16-jarige Baarlese Ashley Versmissen had een zware taak deze dag: samen met 8 andere vrouwelijke karateka’s was ze ingedeeld in de klasse -57 kilo voor 16 & 17-jarigen. Met 45,5 kilo schoon aan de haak wist ze echter goed haar mannetje te staan! De eerste ronde kwam Ashley uit tegen Lucia Faus van de Spaanse sportschool FKE-Kotki. Ashley liet er vanaf de eerste seconde geen gras over groeien en 1,5 minuut later wist ze de partij al overtuigend te winnen door twee hoge trappen tegen het helmpje van Lucia (wat daarna de gehele mat over vloog). De tweede partij tegen de Spaanse Hassina Mohamed leek een herhaling van de eerste ronde. Ashley bewoog soepel over de mat en gaf haar tegenstandster geen kansen. Ook deze partij werd na 1,5 minuut gewonnen door twee strak uitgevoerde jodan mawashi geri’s tegen de helm van de Spaanse jongedame.

In de halve finale kwam Ashley oog-in-oog te staan met Nadia Botargues, wederom van een Spaanse sportschool. Deze keer werd de partij niet beslist in de eerste ronde, de scheidsrechters kozen namelijk voor een hike-wake. De daaropvolgende verlenging duurde echter niet lang, de snelle benen van Ashley raakten in een flits de helm van Nadia waardoor Ashley doorging naar de finale (en de Spaanse stond te wankelen op de mat). In de finale kreeg Ashley een Spaanse karateka tegenover zich die een stuk zwaarder was en het de Baarlese niet gemakkelijk maakte. Uxue Lopez van FKE-Fitness gaf de ‘Noritsu Warrior’ geen ruimte en Ashley moest veel in haar achteruit vechten. Toen Ashley echter een gaatje in de verdediging van Uxea zag reageerde ze snel met een hoge trap door de dekking van de Spaanse heen: goed voor een half punt en de overwinning. Ashley kan zich een jaar lang Catalaans / Spaans / Europees kampioen noemen! Hiervoor werd ze zelfs gefeliciteerd door het Russische team dat een oog had laten vallen op de vechtkwaliteiten van de karateka van Noritsu!

Senpai Jan geeft alles in de super zwaargewichtklasse Ook Senpai Jan van Beek was met 8 andere karateka’s ingedeeld in zijn klasse: de super zwaargewichten (+90 kilo). Door de chaotische organisatie moest Jan deze dag eerder op de mat verschijnen dan verwacht, hij kwam hier niet geheel opgewarmd uit tegen de 94-kilo zware Bulgaar / Spanjaard Ivan Georgiev Dukov. In de eerste ronde wist Jan de partij niet naar zijn hand te draaien maar gedurende de partij nam Jan steeds meer het initiatief. Na 3 ronden van 2 minuten werd Jan gekozen als winnaar. De tweede partij stond er meer gewicht tegenover Jan op de tatami: met 146 kilo was de Spanjaard Ivan Cervezo Castro de zwaarste karateka in de klasse. Jan begon aan deze partij waar hij veel naar achteren moest vechten, de Spanjaard gaf Jan geen kansen om zijn lange benen te gebruiken. Terwijl na de eerste ronde de scheidsrechters nog twijfelden, was deze twijfel na de 2e ronde verdwenen als mist voor de zon: Jan kon (ongeschonden) door naar de halve finale. In de halve finale trof Jan de goedlachse Japanner Yuhei Ashitaka van Kansai So-Honbu. Ook deze Oosterling wist dat hij Jan geen ruimte moest geven en kroop dicht tegen de Noritsu Warrior aan. Jan moest wederom in zijn achteruit vechten en bestook Yuhei met knieën en stoten in de lever. De knieën op de kin van de Japanner zorgden helaas niet voor het gewenste resultaat waardoor de scheidsrechters hun vlaggetje moesten opsteken na de eerste ronde. Onverwachts kozen 3 van de 4 hoeksscheidsrechters voor Yuhei , hierdoor behaalde Jan de beker en bijbehorende eer voor de 3e plaats.

Het weekend goed afgesloten Na de bekeruitreiking keerden de karateka’s terug naar het hotel om even te douchen en vervolgens een verdiende feestmaaltijd te nuttigen bij Mac Donalds. De avond werd afgesloten met een terrasje in een van de zijstraten van La Rambla. Ook de volgende dag konden Ashley, Jan, Bart en Stephanie nog de toerist uithangen en werden de Sagrada Familia en La Rambla uitgebreid bezocht. Op het vliegtuig was het nog even spannend toen Ashley haar beker in eerste instantie niet mee mocht nemen in het vliegtuig, dit werd echter goed opgelost door een vriendelijke medepassagier. Karateclub Noritsu kan terugkijken op een leerzaam en succesvol toernooi.

8 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


bottom of page